Saturday, May 31, 2008

I wouldn’t reliance again

1:57:00 AM by headhunter · 0 comments
photos, about me,

I took reliance broadband connection a couple of months back, according to my agreement with the salesman i was opting for 7+ plan which offered free download & upload with a fix monthly rental.

When I got my first bill….noooo... before the month end my internet got disconnected, so I started dialling up their helpline number more than 1000 times, after I learn by heart their music the so called customer care executive pick up the phone who don’t even speak proper English nor Hindi he answered me in some weird accent which I could barely understands it. I quickly enquired about my connection, I was told that my bill amounts to 1,00,000 rupees!!!!

Luckily, after I hang-up my phone a lady called me up and told me what’s going on. I asked her brief details of my plan, my usage etc etc. she told me that my connection was 250 monthly plan!!! With limited download & upload.

I was given a connection which I wasn’t applying!! Oh my God!!...(to be continue)

bamboo dance

12:39:00 AM by headhunter · 0 comments
photos, about me, ,
bamboo dance is a traditional dance of the zomi's with four to eight bamboos are used. The first in case of four bamboos the first two is placed on the ground and the remaining two are tapped along with music played for the particular dance.


Friday, May 30, 2008

ICE number

this post is part of http://hlunguite.blogspot.com if you wanna know more about this please click the aboave link ......

For more than one contact name, simply enter ICE 1, ICE 2 and ICE 3 etc. A great idea that will make a difference!
Let's spread the concept of ICE by storing an ICE number in our mobile phones today !!!
Please forward this. It won't take too many 'forwards' before everybody will know about this. It really could save your life, or put a loved one's mind at rest .
ICE will speak for you when you are not able to do so.

Zobawm

Tuesday, May 27, 2008

9:02:00 PM by headhunter · 0 comments

Mipui Tangrual Pawl (MP)


Press Release

Tunlai hian "Mipui Tangrual Pawl chuan CBI koh luh an tum lo" ti lam hawia thu thehdarh an awm tih hriat a ni a, hetianga thu phuahchawp thehdarh ching an awm hi MTP chuan pawi a ti takzet a, lo thehdarh chhunzawm lo turin a ngen a, hetiang thu hriate pawhin thu phuahchawp a ni tih lo hre turin MTP chuan a ngen nghal bawk.
CBI chungchanga Mipui Tangrual Pawl dinna chu hetiang hi a ni: MTP hian rorelna dik, mipui sorkar a din thei a nih chuan, Anti-Corruption Branch hi tihlen a, chawikan a niang a, zalen taka hna thawk thei turin Mizoram Police kutphuar hi phelh a ni phawt ang. MTP chuan Mizoram Police-te hi a ringtawk a, tuna mipuite rilrua Mizoram Police-te rintawk lohna awm pawh hi, an hnung khirhsak an nih vang maiah a ngai a ni.
Mizoram Police-te'n zalen taka hna an thawh hnu pawha CBI ngeiin a chhui tul thubuai a awm cheu a nih phawt chuan, Mizoram-a CBI koh luh ngei hi MTP chuan a duh em em a ni.

Sd/- K. CHHAWNHUAMA
General Secretary
Mipui Tangrual Pawl

Dated Aizawl: 23.5.2008








CEAT

Thursday, May 15, 2008

MEMORANDUM of UNDERSTANDING ZAHPUIAWM

1:46:00 PM by headhunter · 0 comments
photos, about me,
MEMORANDUM of UNDERSTANDING ZAHPUIAWM
Lalruatfela Nu

Mipui sum cheng Nuai 1750, hming mawihnai tak vuaha suasamna: Zirtirtu ten zirtir hna leh saptawng an lo thiama, zirlaite hmasawnna nasa zawka an thlen theihna tura kum nga chhung, kumtin cheng nuai 350 a vaia cheng nuai 1750 zet mipui sum hmangral tura Mizoram sorkar leh Cambridge University (UK) ten Memorandum of Understanding (MoU) ziah atang kan ram leh hnam tan eng hlawkna leh hmasawnna nge a phurhchhuah tih leh MoU zahpuiawm an ziahpuite hian cheng engzat nge an sen ve tih thil ngaihtuah tham tak a ni. Kan sorkar hian a lo tih fo tawh thin angin, mipuiin thudik tak kan hriat hnu pawha thupbo dan an zawng leh a nih chuan chaw ngheia nawrh phahna tham thutling niin ka hria.

Larsap chimawm sulhnu: He MoU awmze nei lo hi Mizorama Larsap awm tawh zawng zawnga chimawm ber, Mizo mipui, abikin hmeichhiate min hmusittu A.R. Kohli sum siamna hmanrua a nih ngei hi ka ring nghet tlat a, rinthuah pawh dik ngeia rin leh dik ngei nia kan rin bur ngam loh a awm a, he thu hi chu a dik ngei ka ring tlat! Kan Larsap kal chhuak ta kha mi naran lo tak, awihawm leh rintlak hmel taka thil han sawi vel thiam riau mi a ni a. A duh hun hunah Mizoram kiltin kiltang hrut kualin Mizoram zirna kalpui dan a vei thu leh ‘Quality Education’ a tulzia nasa takin a tlangau pui a. A zinvah kualna khuaa zirtirtute English-a be lui tlatin hmun hla zawka Mizo mipui, nuntlawm taka nung leh inphahhnuai takte chu hmaichhan ngeia an tlinlohna hailansakin an mamawh hrilh a. An hmasawnna atana thil hrang hrang han tiam vel kha nuam a ti hle thin a ni. Mizo zirtirtu, a bikin khawpui pawn a mi te zinga a tam zawk chuan saptawng an thiam meuh lo va, chu chu remchangah lain ‘Mizorama zirna kalpui dan tihchangtlun leh tihhmasawn’ chu kawrah a hmang a, amaherawhchu a kawr chhungah erawh thil dang daih a awm. Chu chu ama fate’n zirna siamthat changchawia hlawkna an telna hi a ni. Chumi atan chuan kan ministers, principle neilo leh officials ‘Yes men” dik tak, pute thu a nih chuan dawt ngialngan pawh sawi mai, thudik pawh sawi ngam lo, thil dik lo lutuk a ni tih lang rengah pawh hnial kalh a hneka “Yes Sir” ti mawl tawp thin hote chu Cambridge University nena ‘Memorandum of Understanding’ ziahpui ngei turin a nawr ta ni ngeiin a lang. He MoU ziah avanga hlawkna nei kan zirtirtute zingah an awm tawh em? Khawpui pawna kan zirtirtu te zingah he MoU avanga English thiam sawt leh an thawhna school-a zirlaiten hmasawn leh result that phah an awm tak tak em?!
Kan Larsap hlui khan, Mizote hi min hrechiang hle a, kan panna leh chak lohna lai a hre em em a, mi pawh a hmusit nangiang reng a nih kha. Zu duh em em heti zat awm chunga duh lo anga inlantir talh tum, Zu Khap Burna Dan a hlawhchhamzia chhun - eng anga maia lang chiang pawh a hlawhtling kan tihluih talh duhna te pawh a hre chiang hle. Tin, khawtlang leh Kohhrana ‘lem kan chan nasatzia leh a pui apanga lemchan nun kan put dan pawh a hmuchiang hle bawk. Corruption nasatzia leh kan pawisak lohzia te, dinhmun sang atanga corrupt phei chuan dinhmun tha leh zahawm an luah zawk si dan te a hrechiang hle a, sorkar leh official te thawh that tawk loh vang leh corrupt lutuk avanga mipui hmun hla zawka khawsa leh harsa zawk te’na an chan phak tak loh ‘quality education’ thlawk bo mek chu thlir pha rengin, chu “quality education’ chu kan rama cham hlentir tuma hmalakna puan sinin, chu tak chu sum siamna remchangah leh ama fate hlawkna atana hmang ta niin a lang.
Memorandum of Understanding chu: Mizoram, India rama state rethei ber pawl, changkanna a hlata hla vawng vawng, sorkar laipui chawmhlawm! Retheihna vanga naupang thiam thei tak takte’n zirna sang zawk chhunzawm thei lo leh zirna in tha zawk zawm ve thei lo tam tak an awm laia sum siam nana ‘Nawrluih MoU’ a hmingah “Teachers Training in English and General Skills under University of Cambridge International Examination” ziah hian eng ram ropui mah min thlen dawn lo!! Mipui bum nana an MoU thiltum (objectives) nia an tarlan hi a hming ringawt chu a ropui ngawt mai. ‘To Develop Language Proficiency and General Teaching Skills to all Teachers’ tih a ni a. He MoU in a tum chu kum nga chhungin zirtirtu, Primary atanga Higher Secondary thleng 1,6000 te hnenah English thiamtir a ni!
A hlawhchham hul hual: He Larsap hlui sum siamna nia lang MoU hi ka thinlungah a thi ngai lo va, mi thahnemngai tute’n emaw, chanchinbumi emaw ten an zirchiangin an rawn challenge thuai ka ring a. Tin, oposition party, ram leh hnam hmangaih vang ni hauh lova lal ve tawh an duh vanga “Rulin ka mei rap se ka chu ang” tih ang maia sorkar dinglai thil tih dik loh chang ranten, he thil zahthlak tak hi rawn sawi langin sorkar dinglai beih nan an rawn hman mial ka beisei bawk a ni. Ka beisei angin tuman an sawisel ta mai si lo va. “Khawinge ram tan, ka hnam tan, ka chipuite tan tu huat mah pawisa lovin keima’n ka’n ti poh ang e” tiin ka chhui ta char char a. Thil ni ngeia ka hriat chu: Thu tisaa lo chang ang deuh khan, thudik a nih ngei ka ring a, rinna bawkin he MoU hi “Thlarau MR” nen khan inang velin ka hria.
Zirtirtuten saptawng an thiam lo tih tan chhana hmanga Mizoram Larsap kal chhuak tain Mizoram sorkar a bumna MoU kalpuitu, SCERT lama kan hotute pawh zawhna ka zawt nual a, zahawm takin sorkar official an nih anga an mi chhan dan tura ka rin ang tawk vel chiahin min chhang hlawm. “Keini chuan ruahmanna awm hi tangkai taka hman kan duh a, he thil hi kum khat chauh kalpui a la ni a, a hlawhchham leh chham loh sawi turin a la hma deuh a, hlawhtling ngei turin theitawp kan chhuah dawn,” tiin min chhang a, a pawmawm khawp mai. Pawmzam harsa ber zawk chu: “AR Kohli English zirna sikulah chuan zirtirtute class an kal tha em?” tia ka’n zawhna min chhang duh/ngam lo kha a ni (Sorkar official te hi accountable se, transfer leh ban hial ngamin, thil dik lo chu chunglam tihtir pawh ni se hnial ngam se ka ti thin). “RTI Act, hmangin ka thil hriat duh chu ka la rawn dil tho vang che u,” tiin kan intha then naa, RTI hmang kher lo pawhin he MoU hi chu a dik lo tih a lang chiang em mai a. AR Kohli lo hlawkna teltu dang pawh an awm ka ring tel a ni. A pawimawh ber zawk chu: Zirtirtute saptawng thiamna tura mipui pawisa, kumtin cheng Nuai 350 kum nga chhunga teh meuh sen ral ziahna turah hian zirtirtute’n an zir tha duh lo hle tih hi a ni.
MoU hi ti tawp nghal rawh se: Kan ram hruaitute hian Mizoram hi an hmangaih tak tak a nih chuan he thil hi tih tawp nghal tur niin ka hria. Keia nia hriat leh hriat loh hian kawng ro su lo mah se thil hlawhchham chiang lutuka pawisa tam elhkhen sen ralna vang hian vanram an kai leh kai loh lamah kawng ro a su dawn tho tho!
Khawnge Mizo zirlai pawl an awm: MSU ten vai pasal neih an khap a, sap pasal neih khap leh mang si loh ai chuan zirna kaihnawih thil dik lo hul huala kan pawisa, mipui pawisa ngei mai kumtina cheng nuai 350 lai kum nga chhung ngawt sen ral te hi do zawk se ka ti mang e aw!! MZP te paw’n mi pawisa chhuhluih mai mai ai chuan vaipa’n Mizo mipui pawisa tam elhkhan thil holam lutuka a hmanralna hi chhuh let sak leh se, donation hming pua tihluihna hmanga mi pawisa chhuhluih (extortion) ngawt ai chuan ram leh hnam tan a tha zawk ngei ngei bawk ang.
Engpawh ni se kan pute ho hian vai pawisa pek hi an duh hrim hrim a nih chuan an duh leh an pocket atangin pe mai se la, pawisa an ngah hlawmzia lah tlang hriat a ni a. Kan zirtirtu saptawng thiam lote zirtirtur hian Cambridge Universty atanga hnamdang rawih kher pawh an ngai lo va, Mizo zingah saptawng thiam tak tak, hna nei lo tam tak an awm a, unemployment sutkianna tha tak a ni bawk a, Mizote min hmusittu sulhnu chambang reng pawh a reh bawk ang.
Quality Education hi Cambridge University-ah daih daih a awm lo: Tunlaia Education Minister hova ‘Quality Education Drive’ leh Larsap hlui MoU hian inzawmna a neih leh neih loh ka hre lo naa hei erawh ka hria: ‘Quality Education’ hi zirtirtute saptawng thiam leh thiam lova innghat a ni lo va, kiltina hlemhlet nain nghet taka bu a khuar atanga lo irh chhuak, thatchhiatna te, aikal lak te, zirtirtu atana tling leh tlak ni lova political fitness nei zawk lak an tam vang te, zirtirtute vantlang thila loh theih lohva inhmanna an ngah lutuk vang te leh tunlai sikul tam zawkin character aia result an ngaipawimawh zawk vangte a ni.
Dik takin a tling leh tlak chuah hi zirtirtu atana lak ni se, ‘Quality Education’ hi a hranpaa Drive a ngai lo vang. Zitir hna, tuina reng nei lova aikal la leh thawk tha peih lo, awmna tur hmuna awm tha duh lo ho hi hrem ni zel se, sum tam tak senga ‘Quality Education Drive’ a ngai bawk lo vang. Naupang sumdawn nana hmang ho hian result tha aiin character ngaipawimawh zawk se la. Quality Education Drive ngai lovin a lo awm nghal ang.
Kan ram hruaitute zingah dikna duha, diklohna do ngam, sual dova thisen chhuak khawpa tang ngam, mihuaisen pakhat tal chu awm se, Mipui sum cheng nuai 1750 sengralin he MoU hi an ziak tawp lo vang.

Zobawm

Saturday, May 10, 2008

i've got this message attachment

Lalruatfela Nu.. i've got this message in my mail attachment, i guess its really important so, i'm posting it outta here for you...

Judiciary kan separate titu ten an pawngsual leh si

Lalruatfela Nu

Dan leh hrai hriatna lama thiamna nei ve hawt lo chung pawha neitu rilru pua ka lo thlir ve thin, ‘Separation of Judiciary’ hi satah chhuak pek an sawi ai pawhin a chhe zawk. Kan sorkarin "Judiciary kan separate fel tawh e" an tih leh sorkar hmasate’n an Separate ve lo khan kori a tu chuang lo va. Dan leh hrai thiam mi ni lo mah ila. Dan hnuaiah lo chuan zalenna, intluktlanna, dikna leh chanvo kan tihte hi chan theih a ni lo tih erawh kan hre chiang a. Chuvangin tunhnaia Court room singsak tur leh Family court etc sawn kual vel turah hian, thuneitute hian an ngaihtuah chiang lo hlein ka hria a. Tu huatthu mah sawi ka tum lo va, sawi dik lo palh ka neih leh a dik zawk hriaten chanchinbu kaltlangin emaw, keimah mimal emaw min hrilh mai se ka lawm hle ang.

MNF UKIL LEH PARTY DANGTE UKIL: Dan hre mi (Advocate) te hi sorkar hnathawk an ni ve miau loh avangin eng political party pawh lo awnin zawm hial pawh ni se, an mimal zalenna a ni a. Tuman sawisel theih a ni lo. Ka thu dawnna hi a dik a nih chuan tunhnai deuh atang khan, Aizawl District Court-a Magistrate pakhat chuan Congress Ukil list a nei a, a dawhkanah langsar takin a dah an ti! He Magistrate hian Hnam Run rimnam leh kohhranah pawh duhsak bik a nei a, a duhsak zawngte chu langsar takin a duhsak hmiah hmiah mai an ti bawk a. In lama amah be rawntute hnenah pawh; "Chumi khami advocate chu ruai suh, Congress advocate a ni a, a tla tlum lo, inchak lo vang," a ti hmiah hmiah mai thin niin an sawi bawk a. Magistrate an sawi hi, ‘Ukil te hlawha buai em em thin kha a ni e’ an ti leh zel a. Ukil thenkhat chuan, "Magistrate ban sanin Law Practice ve mai se" an ti hial a ni. Ka thu hriat hi tak tak a nih chuan a rapthlak mang e aw! Tlumte thlir taka mit tla dawn dawna ka lo thlir thin; Separation of Judiciary chuan awmzia a nei lovin, Judiciary hlutna tem phak ngei tura ngaihte pawhin an pawngsual bawrh bawrh a ni ber a. Nge ni a awmzia a nei lutuk zawk?!

FAMILY COURT, MACT, etc. TREASURY SQUARE ATANGA NEW CAPITAL COMPLEX-A SAWN TUM CHUNGCHANG HI LE: Sorkar khawhawi zim lutuk vangin kan High Court Bench chuan Aizawl khaw hmawr femah pawh a kilkhawr ber changing Luangmual Veng tawpah a awm mek a. Chutihlaiin, District Consumer Forum/ State Commission chu Tuikhuahtlangah dah a ni bawk a. Dan leh hrai lama harsatna nei (Litigants) te tan dawr a harsa em em a ni. Aizawl khawpuiah hian High Court awmna hre lo tam tak an awm phah reng a ni. State dangah chuan hmun laili ber (Heart of the City)-ah dahin a lailum a chang ngei ngei thin. Hetianga Court pawimawh pan hreawm leh hmun hla leh inkarkik deuh deuha a awm vang hian, a dawrtu mipui tan harsatna namen lo a thleng mek e tih tawh naka laiin, tunah hian Sub District Council Court leh MACT te chu New Capital Complex-ah sawn turin order tihchhuah leh a ni a. Heng Court dawrtute hi mirethei leh chhumchhiate te te kan ni a. New Capital pan nan City Bus a awm lo va, Taxi chuan man nei lo tan chuan tihngaihna a awm lo ni. Hetiang a nih meklai hian Judiciary pawngsualtute laka min chhan tura kan beisei, Mizo Bar Association te pawh hi khawnge an awm zawh tak le???

COURT ROOM LEH CHAMBER NEIH KAWP CHUNGCHANG: Titi lengvak mai mai nge ka hre law…tunah hian kan MJS Offcer te hian Office Chamber leh Court Room a hranga theuha nei turin hma an la niawmin ka lo hria a. India ram State hausa leh changkang ber berah chuan Court Room leh Office Chamber hrang nei an awm mahna?! Keini ram rethei leh hnuaihnung, kan Bed Room leh thenawmte Vawk In insi renga sak ngai khawpa hmun chepa chengte tan hi chuan a harsa deuh law maw?! Ka hriat chian ve deuh; Assam State-ah khuan Common Court Room an hmang mai a nih khu maw le! A reng reng thuah Court Room leh Office Chamber neih kawp chu eng a tan nge an tih ang aw?! An Court chhung khan an Office Chamber a ruak reng mai dawn a, engtiklai pawhin an Court reng awm si lo va. Room inchan lo viau e ti lovin Room ruak a awm heu huau reng mawi dawn a nih hmel a. Engpawhnise, Court Room leh Office Chamber neihkawp kha ropui riauin an hria emaw, ropui ta sawta an inhriat vang a nia nge?!

SECRTARIAT-AH SENIOR CIVIL JUDGE A THU EM? Tunah hian Law and Judicial Deparment-a Under Secretary hna chelhlai pakhat chu Senior Civil Judge Power pein Under Secretary leh Court hna a kawp mek a. Thubuai neite pawh Secretariat lamah an tlan thla thin an ti! Rapthlakin! Hetiang hi thil vang tak a ni.
A dika dawk hre ve lo mah ila, mipui aw leh thil chik mite ka tanga ngaihdan leh hmuhdan siam ve thei kan ni a. Hetianga hna pahnih inang lo em em chelh kawp theih a nih rau rau chuan, duhthu han sam ila…Kan Magistrate tha tak tak, mipui pawhin sawiselna kan hriat loh; Rorelna Dik hmanga Court zahawmna vawnghim thintute, Pi Marli Vankung MJS, Pu Saingura Sailo MJS, Pu P. Singthanga MJS te leh midang dangte pawh khu an nihna bakah Court Power pe ve leh se, Court indaih lo tih vel vanga Pawngsual Case Pending tam lutuka mipui thlaphanna te pawh a a kiang duak ang chu!! Kan Sorkar, Judiciary pawngsual nawn awn awntute hian District Court leh Secrtariat an pawlh a ni ta ber a. Hei hi em ni Separation of Judiciary an tih ve chu???!!!

UKIL LEH MAGISTRATE DANGLAMNA: Mipui mimir chauh hian emaw Ukil leh Magistrate hre hrang lo ka lo ti thina a lo ni hauh lo nia! Sorkar Officer leh Magistrate te hial zingah pawh hre hrang mang lo an awm thin a, hei hian Dan Rorelna (Rule of Law) kan ngaihthahzia a tihlan chian em avangin a tlangkawm na ka’n hmag duh a ni.
Magistrate chu Sorkar hnathawk an ni a, an dam loh nikhuain In an awm pawhin chawlh an la thei a. Medical Rimbursement an Bill thei bawk a. Zankhat mitchhin an tawh palh pawhin an nupui pasal, an fanuate pawhin Pension leh Service Benefit an nei vek a ni. Sorkar atanga hlawh an lak bak khawi atang mahin chengkhat lek pawh an dawng thiang lo. An dawng a nih chuan THAMNA emaw EIRUK emaw a ni mai!
Chutihlaiin Ukil te chu Sorkar hnathawk an nih ve loh miau avangin Medical Reimbursement a awm ve lo va. Chawlh an nei na hek lo. Zankhat mitchhin pawh lo tawk se, an nupui pasal, an fanaute tan lukhawng a awm lo. Anmahni ruaitute pawisa pek hi an hlawh a ni mai. An vanneih dan a zirin Income chu thlakhatah Rs. 1/- atang Cheng maktaduai tel a ni thei. Magistrtate te erawh chu Sorkar hnathawk an nih avangin an Pay Scale a zir a ni mai. Hausak thut theih a ni lo. ‘Ukil te Income chiah hi Khawvel thuruk awm chhun a ni e’ an ti lo ti mathlawn lo va…
Engpawhnise, tuna Judiciary kalphung hi chu satah chhuak pek aia lungchhiatthlak zawk a ni a. Kan sorkar tawihnawk tak hian, pawngsuala sawisa lo hian an dah hrang ngam lo a nih chuan " Sorkar dang tihngam loh kan ti" tia an iak thlawnte kha zahna chang hria se la. " Dan Rorelna (Rule of Law) kan ngaisang thiam lo va, Ramhnuai Dan bak hriat pawh kan nei lo va. Chuvanga tlawmngai pawl (YMA) tel lova kan sorkar hi kal thei lo ti kan reng a…" ti law law se la. Chutia an tih law law chuan Dan Rorelna ngaihsan vanga Judiciary then hran duhtute chuan ‘E a ni tak e maw! Ram hnuaiah an awm rei em a. Dan Rorelna awmzia an la hre rih lo a nih hi’ kan ti mai ang.

Zobawm